Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Агридженто

Агридженто, Италия

Агридженто е град в Сицилия, разположен на брега на Средоземно море. Населението му е приблизително 58 хил. души. Агридженто е град с богато историческо и културно минало. Първите сведения за него са от 580 г.пр.Хр. Първоначално се развива като гръцка колония, а местните го наричат Акрага - на близката река. От този период са запазени останки от седем древни гръцки храма, местност наречена Долината на храмовете. Градът е в най-големия си разцвет, превръщайки се в един от най-богатите и най-известните сред гръцките колонии.

По време на Първата пуническа война (264 пр.н.е. - 241 пр.н.е.) за града са се борили римляните и картагенците. Римляните правят обсада на града през 262 пр.н.е., а жителите му остават в тяхно робство.

По времето на Втората пуническа война градът отново пострадва от битките между Рим и Картаген. В крайна сметка римляните завладяват града и го преименуват Агридженто.

След смъртта на Юлий Цезар през 44 пр.н.е. жителите получават пълно римско гражданство, въпреки че населението продължило да говори предимно гръцки език.

След падането на Западната Римска империя Агридженто последователно преминава в ръцете на Кралството на вандали и алани, Остготско кралството и Византийската империя. По време на този период населението на града постепенно се премества от по-ниските части към върха на хълма. След Норманското завоевание на Сицилия, градът се преименува в Гридженти. Граф Роджър I основава Латинската митрополия в града. През този период е построен замъкът на Агридженто. През 1860 г. цяла Сицилия приветства пристигането на Джузепе Гарибалди и Похода на Хилядата, освободил Юга на Италия.

Днес Агридженто е голям туристически център, благодарение на изключително богатото си историческо минало. Основна туристическа забележителност е Долината на храмовете. Седемте антични гръцки храма са част от Световното наследство, а Храмът на Конкордия дори е изобразен на логото на ЮНЕСКО. 

Екскурзии и почивки до Италия »