Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Боднатх

Непал

Боднатх или Боданат, също и Кхасти или Бода, е будистки храмов комплекс с една от най-почитаните ступи в Непал.

Намира се на около 11 км североизточно от центъра на Катманду и заедно с масивната мандала е сред най-големите ступи на Непал и в света.

Тази древна ступа отдалеч се очертава на хоризонта. Притокът на тибетски бежанци след китайската окупация е причина за изграждането на около 50 гомпи (специални места за медитационна пактика) и манастири в района. След 1979 г. тупата Боднат заедно със Сваямбху е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство, като те са сред основните туристически забележителности на региона на Катманду.

Ступата се намира на древния търговски път, който навлиза от Тибет в долината Катманду покрай селото Санкху и другата древна по-малка ступа Ка-Бахи (Малката Бода), подминавайки и града Катманду, който фактически е основан по-късно. Много векове тибетските търговци са спирали тук за почивка и изразявали почитта си. Когато през 1950-те год. тибетските бежанци са идвали в Непал, много от тях са се установили около Боднат. За ступата се казва, че съдържа останките на Кашяпа, почитан както от будисти, така и от индуси.

Екскурзии и почивки до Непал »