Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
МАРТЕНСКИ ПРАЗНИЦИ
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

Етна

Италия

Етна е активен вулкан, разположен в североизточната част на остров Сицилия, близо до Месина и Катания. Възрастта му възлиза на около 300 хил. години. Изграден е от базалти, а височината му достига до 3323 м. над морското равнище. Това го прави най-високият вулкан в Европа, както и най-високият връх в Италия на юг от Алпите. По склоновете му има над 200 кратера и лавови потоци. Височината на вулкана обаче варира през годините и днес той е с 21 м. по-нисък, отколкото е бил през 1981 г. Вулканът представлява най-голямата туристическа атракция на остров Сицилия.   

С този ежегодно „издишащ” вулкан се свързват няколко красиви легенди. Една от тях разказва, че в подножието му всъщност се е родила Венера. Според друга - кратерът представлява ковачницата на бог Хефес и домът на еднооките циклопи. Най-романтичната легенда пък гласи, че под вулкана се венчават само най-влюбените, чиято сила на чувствата може да се сравнява само с огнена стихия. 

 

В цялата си история Етна е изригвал около 135 пъти. Първото исторически известно изригване на вулкана е през 475 г. пр. Хр. На 11 март 1669 г. започва най-мощното изригване на вулкана, което трае 4 месеца. В резултат от това загиват 20 хиляди души, а 50 града са унищожени. Вулканът е активен в различна степен, като по-скорошни изригвания е имало през януари и април 2012г., 26 октомври 2013 г., 23 ноември 2013 г. Най-скорошното му изригване беше на 03 декември 2015 г. Учени твърдят, че последното изригване е било най-мощното за последните 20 години. 

Въпреки това жителите в района на Етна изобщо не се притесняват от помитащата сила на лавата и вулканичната пепел. 

 

Една друга история твърди, че тук се спускат най-добрите скиори от цял свят, защото само те могат да избягат от лавата. В действителност тук е нещо като рай за скиорите през зимните месеци, а за любителите на алпинизма и скалното катерене има целогодишно отлични условия. 

 

Днес Етна е обект на международен туризъм. До около 1900 м. височина води асфалтиран път и има паркинги и постройки. След това до височина 2500 м. има кабинков лифт. През зимата за скиорите работят още няколко лифта. Туризмът в този регион е  силно развит, посещаван  е от над 10 000 туристи годишно.

 

В селищата, разположени в подножието на Етна се развива винарство и лозарство.

 

 

Препоръчителни са топли дрехи и удобни обувки за изкачване по кратерите на вулкана. На място може да се наеме топло яке 

Екскурзии и почивки до Италия »