Начало
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Ойантайтамбо

Перу

Ойантайтамбо е град и археологически обект в южната част на Перу, провинция Урубамба. Разположен е по поречието на река Патаканча, в близост до точката, в която се влива в река Урубамба. Намира се на 2 790 м. надморска височина и на 60 км. северозападно от гр. Куско.

 

В Ойантайтамбо са били дворците на император Пачакути ( 1438 - 1471), който завладява района в средата на XV в. и построява там град и церемониален център. По време на испанското завоевание на Перу мястото служи като крепост на Манко Инка Юпанки, който е предводител на инките в съпротивата им срещу нашествениците. 

 

От някогашните богати имперски сгради днес са останали руините, които напомнят за величието на империята на инките. Площадът има ортогонално оформление с четири ндлъжни улици, пресичани от други седем паралелни улици. Северно от площада може да се видят няколко светилища, издълбани в камъните, както и водопроводни конструкции от каменни стени.

 

“Ваната” или банята на принцесата е уникално съоръжение с фонтан в основата. Нахвърлените каменни блокове обаче говорят за недовършен строеж, който е изоставен по неизвестни причини в хода на строителството.

 

Заслужава си да се посетят и терасите на Пуматалис в долината на реките Патаканча и Ойантайтамбо. Тези терасирани терени са били използвани от инките за отглеждани на различни земеделки култури. Започващи от дъното на долината и изкачващи се по околните хълмове, терасите са построени по висок стандарт и укрепени от дялани камъни.

 

Днес мястото е важна туристическа атракция и един от основните обекти, включени за посещение по време на дестинацията “Пътят на инките”.

Екскурзии и почивки до Перу »