Начало
Отстъпки: Рожден ден Бохемия
Екскурзии и почивки
Направления
Календар
Промоции
Горещи оферти
Хотелски резервации
Самолетни билети
Вход за клиенти
Банкови реквизити
Офиси и контакти
Промоции
Горещи оферти
Календар
Празници
ЗЛАТНА ВЪЗРАСТ
Дубай и Абу Даби
Йордания
Египет
Испания
Италия
Португалия
Гърция
Турция
Скандинавия
Франция
Сърбия
Северна Македония
ЕКЗОТИКА
ЕКСКУРЗИИ със САМОЛЕТ
ПОЧИВКИ със САМОЛЕТ
ЕКСКУРЗИИ с АВТОБУС
ПОДАРЪЧЕН ВАУЧЕР
ОТ ВАРНА
УИКЕНДИ в ЕВРОПА
ВЕЛИКДЕН и МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ
ОФЕРТИ за МОРЕ

Кухня, подправки, ястия и ресторанти в Дубай

Кухня, подправки, ястия и ресторанти в Дубай

 

 

 

 

Подправки на Емирство Дубай

 

 

Ароматите могат да събудят или да създадат цяла поредица от емоции в нас. Замисляли ли сте се над това? Минавайки през суковете на малките улички в старата част на Дубай, можете да усетите мириса на подправки във въздуха. Уханието на карамфил, кимион, кардамон, или пипер се носи от търговци, облечени в традиционни одежди. Това е само една малка щипка от предлагащото се там. В програмите ни се предлага посещение на традиционния пазар в Шарджа Blue Souk за злато, сребро, килими, подправки и сувенири. Пригответе се за сетивно изживяване в тесните улички на света на подправките. 

 

Разнообразието от сушени плодове, розова вода, шиша или шушулки ванилия пълнят торбите в суковете. Споделете идеята за приготвяне на вашето ястие и майсторите на предлагането могат да ви подготвят смес подправки, подходяща за него. Вземете си също лист и химикал, за да бъдете подготвени да записвате нови и нови рецепти, които ще бъдат споделени с вас на пазара. Сушените плодове, известни още като „берберис“, ще ви бъдат предложени от всеки търговец. Тези сушени плодове, със сладко-кисел вкус, са любима подправка както за гостите, така и за домакините на Емирство Дубай. Сушените берберис бихте ги срещнали в почти всички ресторанти в Дубай.

 

 


 

Една от най-популярните подправки, която можете да намерите на пазара, е шафранът. Същевременно, ако сте любители на чая, съветваме ви да си купите чай от хибискус, розови пъпки и лавандула. Освен пазара за подправки, в Дубай може да намерите пазар на парфюмите, пазар на платовете, известния рибен пазар, както и интересния „Мадинат Джумейра Сук“, който туристите виждат като част от обиколката на модерен Дубай. Пазарът е силно оживен, но от ранна есен, когато високите температури спадат, се появяват все повече търговци на улична храна.

 

 

Кухня

 

 

История на храната в Дубай

 

 

Дубай е обединение от интернационални вкусове на една територия. През последния век емирската кухня е претърпяла много промени. Голяма част от живеещите в Дубай не са консумирали автентична традиционна храна на ОАЕ. Също така, арабската кухня съчетава ястия от Палестина, Йордания, Ливан, Египет, Сирия и Индия. При посещение на арабски ресторанти ще забележите, че повечето елементи в менюто са египетски, ливански или индийски. Нека вземем пример с хумуса, едно от най-обичаните ястия в ОАЕ.

 

 

Както навсякъде, храната в Емирство Дубай отразява културата, климата и ресурсите на региона и е претърпяла промени.Това се случва най-вече след откриването на петрола и притока на бивши емиратски граждани. Така например, пилешкото месо е сравнително ново допълнение към консумираните храни в Дубай. Преди този период те са използвали за месо - камили, кози и други птици като хубара. Поради широко разпространения сред емиратите риболовен бизнес, рибата е била значителна част от ястията.

 

 


 

Традиционни ястия

 

 

А сега ще ви поведем в царството на някои от ястията, които се предлагат там. Би било невъзможно, ако не обърнем внимание на Balaleet. Това е комбинация от сладки и солени елементи. Balaleet е едновременно закуска и десерт и е приготвено от омлет и фиде. За аромат се добавят захар, канела, шафран, кардамон, портокалов цвят или розова вода. Подправките се добавят към подсладените фидета, а цялото изделие се гарнира с тънък яйчен омлет. Той е неизменна част от празненствата Ифтар и Курбан Байрам за емирците. Негов близък роднина може да се намери и в други кухни. Персийският Faloodeh и индийският Sheer Khurma са подобни церемониални ястия, приготвени от вермичели. Легендите разказват, че е станал част от кухнята на Емиратите, когато те са експериментирали с тестени изделия.   

 

Shawarma е популярно ястие, което е достигнало далеч отвъд пределите на ОАЕ. Това е вид близкоизточен сандвич, приготвен от бавно изпечено и подправено месо - обикновено пилешко или агнешко. Сервира се в арабски роти и може да се поднесе със зеленчуци, пържени картофи, домати, кисели краставички, чеснов сос - гарнитурите изглеждат почти безкрайни. Може да се намери в Ню Йорк, Делхи, Москва, Токио - почти навсякъде, но да се яде в Дубай е преживяване, което не бива да се пропуска. Това наистина е едно от най-добрите неща за ядене в Дубай! 

 

Сега ще ви изкушим с една от най-големите храни, обявена в рекордите на Гинес. А тя е - пълнената камила. Тя се смята за една от най-луксозните и празнични храни в Дубай, приготвена на шиш на открит огън, може да бъде напълнена с пилешко месо, яйца, риба, овче месо и подправки. Пълнената камила все още се смята за традиционна храна в Дубай, но тъй като е толкова пищна, тя се сервира само при специален повод, фестивал, бедуинска церемония или друго важно културно или семейно събитие.  

 

Неизменна част в кухнята са индийските подправки, смес от различни ястия с къри и Масана. Месните ястия са главно от говеждо, козе, телешко месо, птици, риба и яйца.

 

 

Препоръчани ресторанти и места за хранене  

 

 

Това е територията, на която можете да се възползвате от световната палитра на кулинарията. В Дубай имате възможността да вкусите различни ястия от цял свят. Повечето ресторанти предлагат луксозни менюта, които не отстъпват нито по разнообразие, нито по качество. Съвременните деликатеси от световна класа се съчетават с топло гостоприемство и  силен професионализъм. Персоналът в ресторантите ще ви накара да се почувствате като истински шейхове и принцеси сред зашеметяващи декори и финес.  

 

 


 

Някои от вълнуващите предложения в нашите туристически програми са вечеря в Дубай Мол с гледка към фонтаните (срещу доплащане) или като продължение на ароматната ни визита из суковете за подправки, екскурзията продължава с обяд в арабски ресторант. Какво ли още може да очаквате? 

 

Друго незабравимо изживяване, от което може да се възползвате е включена вечеря на круиз с луксозна яхта по Дубай Марина с кетъринг и още много неустоими предложения от нас. Там вашата вечеря ще бъде приготвена пред самите вас от готвачи на живо. Подарете си това круизно изживяване, потапяйки се в лукс и блясък. Незабравимото приключение се извършва на борда на най-голямата яхта в Дубай. Ще можете да се насладите на красивата гледка на изкуствения остров „Палмата“, както и впечатляващия хотел „Атлантис“, ситуиран на върха на Палмата.

 

 

 

 

Сладко ще ви изкушим и с нашето туристическо предложение за сафари в пустинята с барбекю вечеря под пустинно небе.

 

Всяко пътуване до Дубай обещава да бъде незабравимо. Могъщият град от стъкло, бетон и метал, който се издига като мит от километри пясък и кристалните води на залива, няма да може да бъде забравен. От сушените плодове до розовата вода – Дубай е необятен с уникалните си вкусове и усещания!

 

 

Резервирайте сега вашата екскурзия или почивка в Дубай! Разгледайте всички туристически програми на "Бохемия" за Дубай ТУК!